La fotografia de paisatge és una de les especialitats que més agrada als fotògrafs. Quan per fi tenim temps per sortir ens enfrontem a molts dubtes. Un dels que que més sovintegen és a quin punt de la nostra escena enfoquem. Molts s’inclinen per la tècnica de la distància hiperfocal (jo mateix) però avui us en proposo una altra, que sembla que va agafant volada (a banda que hi ha detractors de la hiperfocal). Avui aprendrem a enfocar amb la tècnica de la doble distància.

Com deia, doncs, aquesta tècnica d’enfocar a la hiperfocal sembla que està en entredit, o si més no, un bon nombre de fotògrafs avesats a la fotografia de paisatge estan posant en dubte darrerament les seves bondats. Sigui com sigui, personalment no em decanto per cap tècnica en particular, ja que jo no pretenc pontificar sobre cap aspecte de la fotografia.

Sembla ser que tot plegat es remunta als orígens de la teoria de la hiperfocal provinents del cinema, concretament d’un estri conegut com la roda Kelly . Per no complicar el tema, direm que el problema de la distància hiperfocal depèn molt de l’ampliació que fem de la nostra fotografia. No és precisa del tot (sempre es recomana enfocar mig metre o més de la distància indicada en les taules) i en general el fons sol tenir una nitidesa tova.

De fet, molts fotògrafs recomanen altres tècniques molt més eficaces per aconseguir imatges amb una profunditat de camp més gran i amb una gran nitidesa del primer a l’últim pla. La més interessant, i que és possible gràcies a la tècnica digital, és apilar les imatges.  Però aquesta tècnica requereix de treball extra a l’ordinador, i (amb això sí que pontifico) prefereixo sempre passar més temps fent la foto amb la càmera que després a casa meva.

I regirant en les webs dedicades a la fotografia de paisatge he topat amb aquesta que m’ha cridat força l’atenció, que parla de l’enfocament de doble distància.

 

(és en anglès, però podeu activar la traducció simultània, o llegir les meves instruccions)

La tècnica

A l’hora de fotografiar paisatge, tothom sense excepció cerquem el mateix: la màxima nitidesa en tota la fotografia, des del primer terme fins a l’infinit, en un sol clic del disparador. Evidentment només amb la càmera no aconseguirem aquesta nitidesa desitjada, i de fet hem de fer com en qualsevol fotografia ben disparada:

 

  1. Sempre hem de posar la càmera en un trípode. És la millor manera d’evitar la trepidació i petits moviments imperceptibles que arruïnin el resultat final. Ha de ser robust, ferm, que fixi la càmera com una roca
  2. Per suposat la clau és disparar remotament, sigui amb el temporitzador de la càmera, un disparador remot, un intervalòmetre o el mateix mòbil com permeten les càmeres més modernes del mercat
  3. Triem el diafragma del nostre objectiu, oblidant-nos dels més oberts per problemes de poca profunditat de camp i dels més tancats pels problemes de difracció. El punt mitjà està en f8-f11
  4. I desactivarem l’estabilització de l’objectiu. (i aquí també darrerament hi ha controvèrsia generada). Però per anar sobre segur, el desactivem

Amb tots aquests aspectes tècnics apuntalats podem centrar-nos en les dues coses més importants d’una bona fotografia de paisatge: la llum i l’enquadrament. Un cop resolts aquests dos punts, i tots sabem que és el més difícil, arriba el moment d’enfocar. On? a l’infinit? al primer pla? a la hiperfocal? … Doncs farem cas del què ens diu aquesta tècnica de l’enfocament de doble distància. Fins i tot he trobat un article de Univers fotogràfic , en què demostren amb fórmules matemàtiques aquest procediment, arribant a un seguit de conclusions que podeu consultar tot clicant en l’enllaç anterior.

El procediment està resumit en l’últim punt però us el passo a detallar per facilitar el treball:

  1. Busquem quin és el punt més proper a la càmera que volem que estigui enfocat. Podem utilitzar un metre dels de tota la vida, o fins i tot alguna aplicació de realitat augmentada, o la pura i dura estimació de fer unes passes (aproximadament un metre per gambada en el cas que mesuris 181 cm). És fàcil calcular-lo en un dia que no tinguem res a fer.
  2. I ara DOBLEM LA DISTÀNCIA a enfocar. Si l’objecte més proper està a un metre només hem d’enfocar a dos metres amb el diafragma F11 que hem triat.
  3. Disparem amb totes les precaucions indicades i llest.

 

màxima profunditat de camp

Aquesta tècnica no depèn ni de la distància focal del nostre objectiu ni del diafragma. D’aquesta manera podem passar de llistes i gràfiques i diagrames. Encara que per motius obvis serà millor disparar amb el diafragma indicat i amb objectius angulars si volem molta profunditat de camp i aconseguir el que busquem: la mateixa nitidesa en el primer pla i en el fons. Espero que us serveixi per a les vostres futures fotografies. Si el voleu provar o ja l’heu provat, us agrairé que comenteu els vostres resultats

 

 

 

 

 

 

Si us ha agradat aquesta entrada, podeu compartir-la amb els vostres contactes. Al peu trobareu les icones de les xarxes socials


FEU-VOS AMICS DEL BLOC

SUBSCRIVIU-VOS (A LA COLUMNA DE LA DRETA DE LA VOSTRA PANTALLA)
I REBREU MATERIAL EXCLUSIU QUE NO ES PUBLICARÀ AL BLOC


 Aquest article està llicenciat sota Creative Commons 3.0, Reconeixement – Compartir Igual (by-sa):
Reconeixement — Heu de reconèixer l’autoria de manera apropiada, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si heu fet algun canvi. Podeu fer-ho de qualsevol manera raonable, però no d’una manera que suggereixi que el llicenciador us dóna suport o patrocina l’ús que en feu.
Compartir Igual — Si remescleu, transformeu o creeu a partir del material, heu de difondre les vostres creacions amb la mateixa llicència que l’obra original.

 

Anuncis