Què diu que què? bokeh? bokéh? Sí, el bokeh (pronunciat boqué) és una paraula japonesa que vol dir “desenfoc”. Ja sabem què és el desenfoc, però el bokeh també vol significar la qualitat creativa i estètica d’aquest desenfoc. És un recurs tècnic que proporciona una atmosfera càlida i acollidora, no tan sols a les nostres fotos sinó també a multitud d’escenes de cinema i televisió, que sovintegen a pel·lícules d’ambient nadalenc o comèdies romàntiques, com per exemple aquesta imatge

bokeh_cinema
bokeh al cinema

Ja sabem què és, i com el fem?

Un dels exemples més clars per fer el bokeh és aprofitar algun joc de llums que tinguem a mà, per tal de practicar a casa. Un cop dominem la tècnica, podem sortir al carrer i aprofitar les llums dels fanals, o les dels semàfors, o les dels aparadors… veieu que les oportunitats són nombroses, només hem de tenir “l’ull fotogràfic” a punt. Tampoc cal cenyir-se a l’àmbit urbà, podem aconseguir un boníssim bokeh anant al camp o al bosc i aprofitar els reflexes de les gotes de pluja o la rosada.

Comencem doncs per fer les proves dins l’estudi improvisat de casa nostra. Necessitem

  • Càmera, qualsevol tipus, preferiblement rèflex
  • Objectiu amb una gran apertura de diafragma
  • Trípode.
  • Llums de l’arbre de Nadal (així aprofiteu per regirar la caixa dels mals endreços)
  • Un model: peluix, tassa de te, el teu animal de companyia, un nen o nena, o la teva xicota
  • Espai físic suficient: que ens permeti una certa distància entre la càmera i el model i el fons
  • Ambient amb llum tènue.

1.- Comencem posant l’objectiu a la càmera, marquem el diafragma més obert possible (número f més baix) i plantem el conjunt al trípode. Si teniu un objectiu del tipus fix (un 35mm o 50mm f/1.4 o f/1.8) fantàstic, si no, com diem, l’apertura més àmplia

2: Mourem el dial o la roda de modes a la posició “A” (cas de les Nikon) o “Av” (cas de les Canon)

3: Ara anem al fons. Aprofitant qualsevol moble de casa, hi deixarem o penjarem els llums de Nadal (d’una làmpada, del sofà, etc)

4: Ara anem pel model. El col·locarem davant dels llums però a un costat, per repartir l’escena entre ell i el fons i farem la composició de l’escena. Jo recomano posar-lo segons la regla dels terços, però ja sabem que això és una elecció totalment personal

5: Apuntem i disparem. No ha quedat com això, més o menys?

Hem d’aconseguir que el desenfoc de les llums sigui prou gran com per no poder distingir de què són, és a dir, que obtinguem unes formes rodones totalment desenfocades. Si no us surt és probable que sigui perquè no tenim un objectiu de gran apertura. En el cas de les llums de Nadal, no hem de veure el fil elèctric que les uneix. Si esteu utilitzant una compacta, proveu a posar la càmera en mode macro (el símbol de la flor), automàticament es posarà en l’apertura màxima possible.

Si tampoc us en sortiu, proveu a allunyar els llums del model i acostar aquest a la càmera (o a l’inrevés).

Si tampoc us surt, no desespereu, és hora de sortir al carrer o al bosc i practicar amb els exemples que he comentat més amunt. Aprofitar els llums dels carrers us proporcionarà la suficient distància entre el model (aquí el que queda “súper” és un retrat)

(observeu aquesta foto, veureu que el color del bokeh és idèntic al de la brusa de la model. Això és bokeh, no un simple enfoc selectiu)

Com heu pogut veure, el bokeh és un efecte que ben treballat, amb un model adequat, ens permetrà obtenir una imatge tendre, càlida i suggerent. És molt adient, per tant, per fotos amb nadons o bebès, o animals de companyia com gossos o gats, o models inanimats que ens evoquin romanticisme.

BONUS TRACK
1: Si retalleu una cartolina en forma de cor (o qualsevol altra forma) i la col·loqueu davant de l’objectiu fareu que les llums adoptin aquesta forma. Només les llums.

2: si aneu pel bosc és lògic pensar que hi anireu amb alguna bossa a més de la motxilla fotogràfica. Doncs bé, aprofiteu per posar-hi un esprai polvoritzador amb aigua i detergent. Per què?  doncs perquè si us topeu amb una magnífica tela d’aranya, podeu ruixar-la amb delicadesa i aconseguireu simular l’efecte de la rosada. Els reflexes de les gotes d’aigua són un magnífic bokeh!

 


Encara no tinc servei de butlletí de notícies, però sí que us estaré molt agraït si em feu arribar un comentari. Si cliqueu al RSS o millor us subscriviu per correu, rebreu una notificació cada vegada que es publiqui una nova entrada.

I si teniu alguna pregunta o consulta, amb molt de gust us donaré resposta!


by-nc-sa.eu_petit Aquest article està llicenciat sota Creative Commons 2.0, Reconeixement – NoComercial – CompartirIgual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

Anuncis